In 2013 zijn wij begonnen met de aanleg van onze wijngaard.


We zijn begonnen met twee rassen: de Cabertin en de Pinotin. Dit zijn twee nieuwe schimmel-resistente rassen, bedoeld voor het maken van rode wijn. Van beide rassen zijn 45 stokken geplant. We hadden al snel last van vraatschade door hazen, daarom hebben we de wijngaard omzoomd met 50 cm hoog kippengaas.

In 2014 ontdekten we in Duitsland op een wijnreis twee heerlijke wijnen, gemaakt van de rassen Dornfelder en Pinot Noir. De Dornfelder doet het ook in Nederland, de Pinot Noir niet. Hiervoor hebben we een broertje gevonden, de Pinot Meunier. Deze wilden we ook proberen, dus hebben we onze wijngaard uitgebreid met deze twee rassen. Samen met nog enkele losse stokken elders is de wijngaard nu 200 stokken groot.
In 2016 worden de stokken al behoorlijk hoog. De Cabertin en de Pinotin zouden een mooie oogst kunnen leveren, de Pinot Meunier en de Dornfelder nog niet. Helaas. De spreeuwen blijken ons dit jaar voor te zijn. In september, zo'n 3 weken voor de oogst zijn ineens alle druiven verdwenen. Alleen de takjes van de trossen hangen er nog.

We besluiten om de gehele wijngaard met gaas te overspannen.
Het gaas heeft geholpen, we hebben in 2017 een mooie oogst van ongeveer 100 kg druiven. De Dornfelder en de Pinot Meunier echter waren te zwak en aangetast door meeldauw. Deze hebben we niet geoogst, maar in zn geheel tot 0 teruggesnoeid. Over twee jaar hopen we hier weer van te kunnen oogsten.
Mijn vader (een gepensioneerd aardappelteler) zet zijn carriere succesvol voort als druiven-oogster.